Terug naar het land? weekend 13-15 september 2019

Over eten en drinken, de gaven en de grenzen

Een traag en lang weekend in het agrarische hart van Brabant, met verhalen, (zelfgemaakte) dranken en spijzen, overpeinzingen over het goede en ware leven, over de deugd en ondeugd van duurzaamheid, klimaatverandering en de transitie naar elektrisch eten en veganistisch rijden en vooral tijd voor gewone kletspraat en het delen van lief en leed.

Het weekend is een mengeling van verhalen, reflecties en gesprek, koken en eten, wandelen en verkennen met visuele elementen, smaakmomenten, proeverijen en wellicht het zingen van liederen over brood, wijn en bier.

Kortom, we vieren het leven

Meer over de inhoud

In haar boek “Hamburgers in het paradijs” schrijft Louise O. Fresco dat het beeld van het paradijs refereert aan het denken en handelen rondom voedsel. De associaties met het paradijs maken dat wij bijna weerloos staan tegenover het overweldigende aanbod aan goederen en met name voedsel. Datzelfde beeld van het paradijs bepaalt echter ook onze kritiek op de huidige wijze van technologisch geproduceerde voedselproductie die ten koste gaat van de natuur. Het paradijs gaat vooraf aan de schepping en belichaamt daarmee het ongerepte van natuurlijke overvloed en harmonie. Sinds de mens uit het paradijs is verdreven zijn wij afgesneden van deze oorspronkelijke genereuze natuur waarnaar we terugverlangen. En verlangen wij terug naar het land van melk en honing.

Hoe staan wij als mensen van nu tegenover voedselproductie en de bereikbaarheid van voedsel voor alle mensen op de wereld?

Programma

Vrijdag 13 september 2019
19.00   Aankomst en inchecken.
19.30   Mariëlle Polman, over goed leven en groen leven
Met een link naar Arjen Lubach stelt ze de natuur en de aarde centraal. Wat is de relatie met  ‘lichaam’, ‘relaties’, ‘instituties’ en ‘zin’.
Aansluitend met korte gesprekken in groepjes roulerend van tafeltje naar tafeltje. En dan oogsten

Zaterdag 14 september
8.30     Ontbijt
9.30     Verkenning van het land. Na een inleidende documentaire in de serie ‘De stand van het land” gaan we op stap door de omgeving, kijkend naar wat er ’s middags op ons bord kan of zal liggen
12.45   Lunch
13.45   “Leef het goede leven”
elementen uit het levensverhaal van Peter Haring, directeur ecosystems food van Unilever. Hij vertelt over zijn werk en zijn idealen en hoe hij deze tracht te realiseren in zijn werk en zijn persoonlijke leven.
16.00   Pauze
17.00   We gaan koken. Onder leiding van Gert van de Bunt bereiden we een echte Scala maaltijd voor: we eten en vertellen verhalen over eten en zingen wellicht daarbij een lied.
21.00   Rondje lief en leed

Zondag 15 september
8.30     Ontbijt
9.15     Meditatief moment met brood als symbool
9.45     Terugblik op het programma:
            – Wat neem ik mee
            – Wat vertel ik thuis over het weekend?
11.15   Algemene ledenvergadering
12.00   Afsluiting en vertrek.

Praktische info

Datum: 13 tot 15 september 2019
Tijd: vrijdagavond 19.00 – zondag 12.00 uur

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.