Geschiedenis, wat moet je ermee! 3 en 4 februari 2024

In het Scala weekend van 3 en 4 februari 2024 zijn we aan de gang gegaan met het thema geschiedenis. De laatste tijd wordt vaak een beroep gedaan op het verleden om het heden te begrijpen of om het eigen gelijk te halen. Veel mensen zijn geïnteresseerd in de eigen geschiedenis en wordt het eigen familieverleden onderzocht.

Aan de hand van een spel, voor dit weekend speciaal ontworpen door vader en dochter Hubert en Anneleen, is het weekend gestart. Aan de hand van voorwerpen kreeg ieder de kans te reflecteren op dat voorwerp en wat de betekenis ervan vroeger was en nu nog is.

Daarna nam Theo de Wit* ons mee in een betoog waarin hij ons aan de hand van het thema “De mens als vluchtdier” schetste hoe de mens tussen twee afgronden slingert. “Wij mensen proberen weg te komen van de pure nood, en zodra dat lukt, moeten we zien weg te blijven van de verveling”.

In de rechts-extreme hoek is er het zinspelen en opeisen van een ‘eigen’ wereld, een Heimat, een veilige wereld, de wereld van de 50er jaren. En projecteert die eis, dat verlangen naar de toekomst als een wereld waar men weer naar toe wil. Het verleden wordt verheerlijkt, zowel in linkse hoek als bij bewoners in de regio’s.

In de workshops is aandacht besteed aan ‘Hoe om ten gaan met kolonialisme’ en ‘De rol van nostalgie’.

Het weekend is op zondag afgesloten met een viering waarin door middel van teksten en liederen het thema ‘herinneren’ centraal heeft gestaan.

*Prof. Dr. Th.W.A. (Theo) de Wit is politiek theoloog en filosoof. Hij is emeritus-hoogleraar aan Tilburg University en gasthoogleraar aan de Universiteit Stellenbosch

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.