Straattour Breda – rondleiding door daklozen #oogst

straattour breda2Droog en uit het zicht

Waar slaap je als je geen dak boven je hoofd hebt? Bijvoorbeeld in een auto op een parkeerplaats, precies onder een lantaarnpaal. Als je in een achterafhoekje slaapt, dan loop je het risico dat je wordt overvallen en je spullen kwijtraakt. Midden op een parkeerplaats is het veilig, maar je moet ook zorgen dat je niet opvalt. Het bankje in een bushokje is de volgende mogelijke slaapplek. Dan moet je wachten tot de laatste bus weg is en ’s morgens weer vroeg opstaan. Droog en uit het zicht, is een overkapte poort.

#Scalalight

Mensen een indruk geven van wat het betekent om dakloos te zijn. Laten zien dat niet alle daklozen sjofel geklede, muf ruikende types zijn. Dat is de reden waarom de vijf gidsen van het Annahuis in Breda hun straattours organiseren. Op 19 april lieten vijftien mensen zich op uitnodiging van Vereniging Scala rondleiden door Breda. Dit onder de noemer #scalalight; niet Scalaleden worden bij dat soort activiteiten nadrukkelijk uitgenodigd.

Dakloos bestaan kan duur zijn

Natuurlijk is er ook een officiële nachtopvang in Breda, maar om daar binnen te komen moet je aan vele regels voldoen: op tijd binnen zijn, al je spullen ‘s nachts inleveren enzovoort. ‘s Nachts buiten slapen of op een camping overwinteren kan flinke boetes opleveren en dat kan het dakloze bestaan behoorlijk duur maken.

Spookburger

Een van de haltes tijdens de straattour was het gemeentehuis. Hier kun je een postadres aanvragen. Om een uitkering te krijgen moet je ingeschreven staan in de gemeentelijke basisadministratie. Maar zonder identiteitsbewijs lukt dat niet. En zonder geld geen identiteitsbewijs. Jan liep zo jaren in een kringetje. Hij overleefde door op z’n tijd een konijntje te vangen en door aardappels te rooien waar de machines van de boer niet kunnen komen. Die aardappels verkocht hij waar aan andere mensen.
“Het is pijnlijk als je tegenover een ambtenaar zit, die zegt dat je niet bestaat. Dan zeg ik, ja maar ik ben hier toch … En toch houdt hij vol dat je niet bestaat, omdat je geen identiteitsbewijs hebt. Je bent een soort ‘spookburger’.”

Nagesprek

Na twee en een half uur wandelen kwam de groep terug in het Annahuis voor een nagesprek. “Je gaat de stad zien met andere ogen.”
straattour breda1Gids Peter vertelt dat hij door het Annahuis weer op het goede spoor is gekomen. Daar kon hij terecht en wed hij geholpen met huisvesting, uitkering en de aanpak van schulden. Na twee jaar een garagebox als woning, heeft hij nu zijn eigen huis. Hij vindt het belangrijk om de andere kant van de samenleving te laten zien en daarom leidt hij scholieren, ambtenaren en hulpverleners rond. “Bijzonder dat jullie dit werk doen, dapper om zo je eigen kwetsbare kanten te laten zien.”
Even later stonden dezelfde gidsen de afwas te doen van de heerlijke soepmaaltijd die door Hubert en Dorothé van het Annahuis werd gepresenteerd.

tekst: Helma Hurkens, deelnemer aan de Straattour Breda
foto’s: Jef Hendriks, Scalalid

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.