Een impressie van de Scala Open Dag
2015: De huidige mens moet steeds sneller en effectiever reageren. Ga je zondag mee naar het concert? Kan die ene mail nog wachten? Zie ik mijn kind vanavond nog voor het naar bed gaat? Op de Scala Open Dag bespraken we geen snelle maar ‘trage’ vragen. We mochten flink wat gasten ontvangen; er waren 48 deelnemers, waaronder 16 gasten en vijf kinderen. We stelden onszelf en elkaar vragen rondom een viertal thema’s: Opvoeden, Fort Europa, 24/7 connected en Alles van waarde is weerloos. Een bijzondere middag met veel vragen. En weinig antwoorden.
Lisette hielp ons in een van de workshops op weg door te vragen welke dilemma’s opvoeders (ouders, grootouders, buurtbewoners) tegenkomen. Opvoeden anno nu blijkt een individuele bezigheid te zijn. We willen geen bemoeizucht, oordelen of commentaar. Maar hoe zit het dan met respect? Grenzen stellen? Gezag erkennen?
In een andere ruimte werden twee workshops gegeven rondom ‘Fort Europa’. De eerste workshopleiders Ina en Gert hebben de muren bijna letterlijk behangen met krantenartikelen over de over de recente vluchtelingenstroom. Een indrukwekkende en stilmakende oogst van drie maanden, die vooral laat zien hoezeer de vluchtelingenproblematiek ons allen bezighoudt.
Waar wringt de schoen voor de kiezer in Europa? vraagt Vincent, fractiemedewerker in het Europees parlement, die de volgende workshop leidt. Iemand oppert dat de schoen wringt ‘omdat je maar 1 van 500 miljoen kiezers bent’. Een ander vindt Europa niet efficiënt genoeg. Voorlopig moeten we het ermee doen, maar het is een interessant proces!
Scala leestip: ‘De passage naar Europa’ van Luuk van Middelaar
Bestaat er nog een privédomein, nu alles over mij bekend is via het wereldwijde web? Is het erg dat iedereen weet dat ik op het strand was? Zijn we naïef in het posten van berichten en foto’s op facebook en instagram? Peter gaf ons stof tot nadenken hierover.
Onthaasten is een belangrijke voorwaarde bij het stellen van trage vragen. In de kunstworkshop van Jan werd ‘met de handen’ nagedacht. Deelnemers werkten ieder aan de hand van de vraag ‘Is alles van waarde weerloos?’ In de fotoworkshop van Jef en Rob over privacy werd aan de hand van #selfies nagedacht over wie je nou eigenlijk aan het portretteren bent als je een #selfie maakt.
Aan de hand van het verhaal van ‘Kikker en de Vreemdeling’ van Max Velthuijs bouwden de kinderen ‘s middags een huis met toebehoren. Aan het eind van de dag presenteerden ze het huis en het verhaal in een voorstelling.
Zoals we van te voren ook al beloofden, riepen de workshops vooral veel vragen op. Na afloop was een veelgehoorde kreet dan ook ‘Over dát thema wil ik het nog wel een keer een heel scalaweekend hebben’. Maar ook dan: antwoorden op deze trage vragen zullen we niet snel vinden. Toch, zoals één van de gasten het verwoordde; ‘het was bijzonder om met een groep mensen tijd te hebben om eens met elkaar over deze vragen van gedachten te wisselen. Iets wat je in het algemeen te weinig doet’. Wij kijken alvast uit naar volgende ontmoetingen! Misschien wel met jou!
Ook geïnteresseerd in een ontmoeting met Scala? Dat kan!