Wakker worden in een vreemde wereld #sept2014

Fascinerend en eng: ‘De Cirkel’ van David Eggers schetst een wereld waarin de waarden en normen verschuiven van een wereld waar iedereen recht heeft op jouw belevenissen, je volgbaar wordt d.m.v. een ingeslikte chip. Prominent in de belangstelling van Scala staat het onderwerp ‘de digitale samenleving’.

Het derde Scalaweekend van dit jaar verkenden we het Terra Incognita van de virtuele wereld: Wat betekenen digitale ontwikkelingen voor de samenleving en het gevoel van gemeenschap?

1e inzicht: Het thema is BREED

Reisgidsen Roos en Vincent voerden ons langs vijf onderwerpen: het Donkere Hackersbos, Domoticastad, Reservaat van Anonimiteit (over privacy), Verbindingskanaal (over social media) en Betaalbrug (over deeleconomie en bitcoins).

terra incognita

de kaart van Terra Incognita

‘Ik vond het fijn dat ik een overview kreeg van alle verschillende ontwikkelingen. Ik heb nu het idee dat ik beter begrijp welke aspecten allemaal spelen.’

2e inzicht: eenduidig vóór of tegen is niet mogelijk

Natuurlijk is het positief als de zelfredzaamheid van chronisch zieken en ouderen toeneemt met digitale hulpmiddelen. Heerlijk om niet afhankelijk te zijn van een ander om noodzakelijke apparaten te bedienen. Beroerd als je identiteit, bankrekening gehackt kan worden, of je kooppatroon in een marketingprofiel wordt vastgelegd. Vervelend als je vrienden jouw foto op Facebook zetten zonder dat je dat weet en wil. Frustrerend als de mailbox dichtslibt. Fantastisch als je met familie en vrienden in real time kan communiceren, ook als zij ver weg zijn.

‘Ik heb helderder gekregen welke dilemma’s voor mij belangrijk zijn.’

‘Van tevoren was ik mordicus tegen Facebook, maar ik ga nu toch een pagina aanleggen met mijn eigen bedrijfje!’

3e inzicht: We zijn er nog niet klaar mee noch klaar voor

  • Wat als je gedwongen wordt ‘mee te doen’, je niet weet of het systeem te vertrouwen is en wat de consequenties zijn?
  • Hoe kun je om te gaan met de sociale druk van de sociale media, de druk je altijd positief te ‘moeten’ presenteren, de constante prikkels die binnenkomen?
  • Leuke gadget of dwingende noodzakelijkheid? Wordt het straks onvermijdelijk en noodzakelijk om toegang te krijgen tot ‘het systeem’?
  • Hoe staat het met de privacybescherming, het recht om vergeten te worden? Is het positief dat er anonieme systemen ontstaan?

Kortom: draagt de digitalisering bij aan de humaniteit in de samenleving of is het een bedreiging?
Wordt vervolgd…

Jel Engelen


Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.