Een vloek! Of een zegen? #januari2018

ICT en Social Media

Een Scaladag/weekend over zaken als Twitter, Facebook, Snapchat en Serious Gaming. Over de kansen van ICT en Social Media voor ons dagelijks leven, voor de wereld om ons heen en de ondersteuning van gemeenschapsvorming. Ook als je niets met Social Media hebt!

Social media? Ik heb er niks mee!

Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, WhatsApp… ze zijn niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijks leven. Ook als je zelf NIETS met Social Media doet (maar je hebt vast wel whatsapp?) kun je er niet omheen (al is het maar omdat het getwitter van president Trump weleens voor zijn val zou kunnen zorgen).

Tovenarij?

Als je wel actief bent, is het je vast al overkomen. Je denkt aan een vakantie op Kreta, zoekt een winterjas of een nieuwe telefoon en Facebook en Google zetten je precies de juiste aanbieding voor. Tovenarij, daar lijkt het nog het meest op. Mark Zuckerberg (Facebook) wil zelfs dat je gediagnosticeerd kunt worden via zijn platform. Allemaal via de data die we zelf (en vrijwillig) afstaan.

Ja, die data!

Als we in Scala opperen om een keer als onderwerp te nemen: ‘positief kijken naar ICT en Social Media’, klinkt al heel snel de naam van het boek van van Dave Eggers ‘De Cirkel’ en volgt daarna een link naar deze quote uit de Volkskrant van 14 oktober:

DAVID FOUR (AMERIKAANSE JOURNALIST): ‘BEDRIJVEN ALS FACEBOOK EN GOOGLE VERANDEREN ONS IN OPPERVLAKKIGE INTERNETJUNKIES EN BEDREIGEN DE DEMOCRATIE. WE MOETEN IN VERZET KOMEN. NU HET NOG KAN.’

Deze waarschuwing staat niet op zichzelf. Op de website NieuwWij (‘verbindt de verschillen’), zegt Sandra Doevendans statenlid voor de PvdA, Provinciale Staten Noord-Holland:

ALLE INFORMATIE VLIEGT ZO ZONDER FILTER JE WERELD BINNEN VIA DE SOCIALE MEDIA, INCLUSIEF DE BIJBEHORENDE EN EVENEENS ONGEFILTERDE MENINGEN. IEDEREEN HEEFT EEN MENING, OF WE ER NOU IETS VAN AF WETEN OF NIET.

En toch: er is ook een andere kant.

Zonder dat we bovenstaande zaken willen ontkennen en negeren, willen we een weekend lang met elkaar nadenken en praten over de zegen van Social Media en ICT. Kunnen ze ons juist ondersteunen in de zoektocht naar het heilige en het leggen van verbindingen? Wij denken van wel!

Ben jij nog sceptisch? Des te meer reden om te komen!

Waar gaan we het over hebben en wat gaan we doen?

Social Media

Na een stukje geschiedenis verkennen we met elkaar (en onder leiding van Alex-Jan Sigtermans), hoe sociale media invloed heeft op ons dagelijks leven. Maar ook hoe wij sociale media als (positieve) invloed op de wereld om ons heen in kunnen inzetten. En hoe social media gemeenschapsvorming kan ondersteunen en verdiepen.

ICT

Een ontdekkingstocht in de wereld van Serious Gaming; leren door te spelen. Het doel van Serious Gaming is het versterken van de overdracht van informatie. En dat kan bloedserieuze vormen aannemen…

Zaterdagavond is er o.a. tijd voor een cultureel moment en uiteraard ook gelegenheid om met elkaar bij te praten of de discussie voort te zetten onder het genot van een drankje.

Praktische info:

Datum: 20 en 21 januari 2018
Tijd: zaterdag 12.00 – zondag 12.00 uur
Locatie: Congrescentrum Dennenheul, Ermelo
Flexers en belangstellenden zijn uitgenodigd op zaterdag van 12.00- 21.00 uur
Kosten voor flexers en gasten: 
€ 50,- inclusief uitgebreide lunch, koffie/thee en diner. Overige drankjes zijn voor eigen rekening.
Aanmelden noodzakelijk: info@scalanet.nl
PDF van dit programma

Eerst nog wat meer weten of liever bellen? Dat kan: 06-24250045) of mail met Jel Engelen (bestuurslid)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.